Värme, värme

Äntligen har jag hittat mina solfjädrar!  Har du aldrig provat det så passa på nu i värmen.

Det kräver envishet och övning i början för handleden blir alldeles öm men när man väl kommer på den rätta knycken med handen så går det av bara farten. Det är hur skönt som helst och man har sin egen fläkt med sig överallt. Kinesbutikerna brukar sälja solfjädrar till överkomliga priser ifall du inte råkar ha någon gammal turistsolfjäder från Spanien liggande i en byrålåda.

Det är fortfarande +17 grader ute och det är mitt i natten. Myggorna har gjort entré och svärmar omkring i ljuset av gatlyktorna. Jag ser fram emot midnattssolen och hoppas få se norrskenet också men det kanske är för ljust den här årstiden.

Följ med mig på Facebook:  http://facebook.se/porsvant

Ha en skön dag

Sommarvärme

Nu är sommaren här på riktigt för nu kan man gå kortärmad även på kvällarna. Problemet är bara att nu är det för vamt att vara i solen så skuggiga platser blir mina sommarfavoriter.

Fildelning igen-  nu finns det framåt författare som lägger ut sina böcker gratis på internet. Argumentet är att det bidrar till ökad försäljning av böckerna för läsarna orkar inte skriva ut  1000 sidor hemma. Hej! mera sånt, det är grymt bra.

Semestern har börjat med sol och vackert. Som alltid är lagom bäst så jag hoppas det blir lite dagsskugga när jag ska sitta långa sträckor i bilen. Frukost på IKEA 10:- det kommer att bli min sommarfavorit. Deras luncher på eftermiddagarna är inte heller så tokiga. Jag tror inte man kan äta riktig mat billigare någon annanstans.

Har du provat film2home ?  Gör det - jättebra filmer till hyfsade priser direkt in i datorn. Man kan till och med fildela på deras initiativ och få titta billigare själv. Allt handlar om systemkontroll och de har en särskild applikation för det.

När jag åker på semester kommer jag att lämna datorn hemma. Bloggandet upphör alltså över sommaren ända tills jag hittar ett internetcafé eller liknande.

Har du tittat på flottarna? http://www.yellowrock.se/  Hyr en flotte och glid fram i Tisnare kanal. Jag såg en flotte när jag drog hem husvagnen. Det såg underbart vilsamt och härligt ut.
Det är lite för dyrt att vara ensam på flotten så man måste gå ihop några familjer men det gör ju hela utfärden lite roligare! Jag hörde att man kan ha möhippa, förlovningsfest, personalfest, bröllop, grannfest- ja vad som helst på flottarna. Är man många så hyr man flera.

Ha en riktigt skön söndag - själv ska jag packa klart i husvagnen.

Semesterfin

Med tanke på den kommande semestern har jag gjort ett besök hos frissan eller den manlige frissan eller egentligen var de flera stycken.
En flicka färgade håret, en man klippte håret, flickan färgade ögonbrynen, mannens fru bjöd på hemlagade dolma och godis.... Jag var enda kunden i sommarvärmen och jag blev riktigt ordentligt bortskämd.  Prova Salong Amanda mitt i centrum i Katrineholm så blir du alldeles säkert nöjd. De har öppet hela sommaren.

Priset är också mycket förmånligt så det lönar sig på många sätt.  Självkänslan blir alltid lite högre när jag är nyklippt och känner mig fin. Nu ska jag gå och hämta bilen för att åka hem till Dexter. Han har haft en lång dag hos kompisarna. Ska du köpa familjehund någon gång kan jag rekommendera Welsh Springer Spaniel. Ursnälla och jättegulliga.

Ha en bra kväll i sommarvärmen. I Skottland är det lagom- har fått rapport över telefon. 

Båt eller flotte?

Är du sugen på ett äventyr av det snälla slaget? Kolla på http://www.yellowrock.se  så får du se var du kan hyra en flotte med grannar och kompisar och glida fram på kanalen i sakta mak. Tisnaren är en underbar sjö.

Solen värmer upp hela huset så det är varmt långt in på kvällen. Serviceteknikern konstaterade att vi använt väldigt lite tillskottsel från elpatronen sedan 2005 när värmepannan installerades. Totalt endast 199 timmar! Resten har pannan klarat av tack vare sin högeffektiva och fantastiska kapacitet. Pannan värmer nästan 400 kvadratmeter hus och försörjer två familjer med varmvatten. Visst är det bra! Elåtgång ca 29000kWh/år. Milda år nere i 23000 och kalla drygt 29000 men det har aldrig varit över 30000. Byt till värmepanna om du vill spara till något roligare än el-/oljeräkningar.

Lång dag-kort natt. Sov sött.

Servicetekniker i huset

Jag tecknade serviceavtal på min värmepanna och det var tur för när teknikern kom för besök så visade det sig att filtret spruckit i två delar. Ja, för dig som inte är insatt i modellen: jag har en värmepanna med grundvatten som energikälla. En del säger bergvärme men den tekniken går ut på att man fyller vätska i ett rör och sedan cirkulerar vätskan runt i ett slutet system. Här är systemet öppet och bygger på vatten från åsen. 

Vattnet måste filtreras innan det går in i värmesystemet för det kommer med grus och annat. Ja, vattnet går inte direkt in i pannan utan in i ett annat system före men det är för komplicerat att beskriva här eftersom jag inte kan alla termer så jag kan beskriva det korrekt. Nu är i alla fall problemet åtgärdat och resten av pannans teknik ska gås igenom. Anläggningen har gått som en klocka sedan jag köpte den 2005. Jag tror att det både handlar om kvaliten på produkten och att jag har hittat en kompetent installatör som har många års erfarenhet av värmepumpar.

IVT Green line heter pannan och Åkerbergs i Jönåker är min installatörs- och servicefirma. Jag rekommenderar båda varmt.

Ha det riktigt gott i sommarvärmen. Själv bär jag omkring min stora tomatplanta så att den ska få maximal sol under dagen.

Midsommar

Midsommar, en tid när allas förväntningar på sol och sill är som störst. Ibland blir det helt annorlunda och ibland blir det precis som beräknat.

Jag ska strax koka färskpotatisen och äta min matjessill. Jag kom av mig i helgen men har fått massor av nyttigt uträttat istället. Husvagnen ska in på stor service så nu är den tömd på mycket saker som blivit kvar. När jag såg allt på en gång kunde jag konstatera att jag inte kommer att bära ut allt igen. Nu är det bara jag och Dexter så det blir inte så mycket krångel och vi kan resa med lättare bagage. En massa kläder som jag sällan använder kommer också att få stanna hemma och bara det som behövs på resan till Norrland får följa med.

Hoppas du haft en skön midsommar vädret till trots.  Vi hörs - jag skriver mer på Facebook än här på bloggen.

Fotbad

Party med fotbad för gästerna - har du haft det?
Jag hade det igår. En väninna var hos mig och visade hudvårdsprodukter. Vi fick testa, lukta och smörja in oss och dessutom sitta i fotbad med ett underbart israeliskt salt från Döda havet.

Det var hur skönt som helst. Dessutom fick vi se delar av kollektionen som säljs i en lite sexkantig butik nere vid Vingåkers Factory Outlet. Verkligen snygga kläder för den lagom unga generationen. Bra priser också och kläder som inte finns i andra butiker i Vingåker.

I måndags kom nye inneboende hyresgästen och hämtade nycklarna till pastorsbostaden och igår flyttade han in. Skönt att ha någon mer på gården över sommaren. Det är då alla inbrotten börjar i massupplaga. Ja, inbrott kan man ju få när som helst men på sommaren när många reser bort på semester då kommer de smygande - eller med lastbil mitt på dagen och tömmer hela villor. Grannsamverkan är jättebra! Här finns många som håller koll på huset men man vet ju aldrig.

Nu är det dags att göra de sista förberedelserna inför midsommarfirandet. Ska köpa sill och potatis idag.

Dags för jobbet - ha en bra dag i solen. Här är det varmt och skönt.

Reklam

Reklam för en massa olika händelser:

1. Midsommar om en vecka
2. Semester om två veckor (min egen alltså)
3. Val i höst den 20 september - val till förtroendeuppdrag inom Svenska kyrkan

4. Allhelgonahelg 31 okt - 1 nov I år sammanfaller vårt firande med den riktiga dagen -den som firas med Halloween i USA 31 oktober varje år
5. Jul -julafton infaller en torsdag så det blir fyra lediga dagar sedan tre arbetsdagar, därefter fyra lediga dagar igen 
6. Nyår 2010 - Nyårsafton en torsdag, nyårsdagen en fredag, sedan lördag-söndag som alltid är lediga.

7. Trettondagen infaller en onsdag och tisdagen är en femtimmarsdag så det blir bara måndagen som är full arbetsdag och så torsdag och fredag förstås.
8. Sportlov- alltid vecka 8 här hos oss, sista veckan i februari.
9. Påsk- kommer första hela veckan i april. Stilla veckan infaller v 13:  29 mars till påskafton 3 april.

10. Valborgsmässoafton -1:a maj Värdelöst då 1 maj infaller på en lördag
11. Kristi Himmelfärsdag torsdag 13 maj och för oss SKTF:are klämdag fredag den 14 maj.
12. Pingst 22-23 maj. Annandag pingst är inte längre helgdag, den byttes mot 6 juni.

13. Den stora schlager/melodifestivalen äger rum någon helg i maj. Det verkar som om den får flytta på sig för ett sportevenemang så det kanske blir pingsthelgen.
14. Nationaldagen 6 juni - infaller på en söndag. Enda trösten är att den som jobbat på den gamla Annandag pingst får ta ut en extra ledig vardag efter den 6 juni.
15. 19 juni - den STORA dagen då Victoria får sin Daniel

16. Midsommar infaller sent 26-27 juni.
17. Val nästa år den 19 september - då gäller det Sveriges framtid
18. Allhelgonahelgen har flyttat sig så mycket det går och infaller 6 november medan den riktiga Alla helgons dag är på söndagen den 31 oktober.

19. Jul- infaller så tokigt det bara går- spara massor av semesterdagar till jul om du vill ha lite vila från jobbet. Julafton fredag, juldagen lördag och annandagen söndag, kan det bli värre?
20. Nyår- tokigheterna forstätter. Nyårsafton fredag, nyårsdagen lördag sedan ledig söndag.


19 juni 2010 - då tänker jag boka in mig framför TV:n.  Jag är absolut rojalist.

2010 är också det år då alla hinder i framkomlighet i offentliga lokaler ska vara borta. Undrar hur KFAB ska lösa det?
2010 låter nästan magiskt- tjugo tio inte tvåtusen tio eller tjugohundratio utan just tjugo tio. Fler och fler säger 20 10.
2017 -om jag lever så länge- blir jag 70 år. Undrar om jag fortfarande sitter vi datorn och bloggar?

Ha en bra helg


Skolavslutning

Massor av föräldrar, far- och morföräldrar samlas varje år för att vara med om en av årets höjdpunkter. Barnens skolavslutning. I Vingåker brukar den hållas i Västra Vingåkers kyrka, en stor och gammal landsortskyrka mitt i byn.

Tornet på Vingåkers kyrka  Fullt överallt- även där det inte finns parkering  Sävstaskolans avslutningsklasser- sexorna- sjunger  Kyrkan är inbädad i lummig grönska och syns nästan inte från gatan men den har ett högt torn som syns vida omkring över den stora slätten. Parkeringarna blev fort fullbelagda men av gammal tradition parkerar alla just den här dagen på kommunens gräsmattor runt omkring kyrkan.
Avslutningsklasserna fick avsluta hela programmet. Varje klass hade då framfört olika sånger och en del elever hade sjungit  grupp eller solo. Det blev som vanligt en riktigt fin avslutning.
Rektorns tal hördes inte mycket eftersom han inte väntade tills det var tyst men desto mer hördes kyrkoherde Mattias Algotsson. Som vanligt var hans "tal" så livfullt framställt att ingen kommer att glömma det. När han spelade lillebror med babymössa och napp skrattades det åtskilligt i bänkarna. Vingåker har fått en kyrkoherde att vara stolt över. Det var verkligen på tiden.

Ska skolavslutningarna verkligen vara i kyrkan? Debatten böljar fram och tillbaka. Med den utformning avslutningarna har i Vingåkers kyrka kan väl ingen tycka att det är fel - man måste kunna delta i samhällets alla arrangemang oavsett om man gillar dem eller inte.

Ha ett riktigt skönt somarlov alla skollediga ungdomar!

Babysäsong

Grattis Åsa och Leif till Emil Gustav.

Jag har sett att barnvagnarna blivit fler och fler ute på stan och nu har antalet ökat i Hölö också. Jättekul.

Ikväll är det skolavslutning för Sävstaskolan i Vingåker och mitt äldsta barnbarn slutar sexan. Oj, vad fort det går.

Ha en bra dag
Gunilla

Toppenresa till Kvarntorpshögen

Kvarntopshögen - har du hört tals om den? Den ryker och luktar illa och är en rest efter skifferbrytning för länge sedan.

Nu är det en fantastisk konstutställning där uppe på högen- konst på hög- ja, så heter den. Fyndigt. Bussen körde oss ända upp så det var bara att knalla runt i ångorna och läsa varningsskyltar typ: Hot area. På ett ställe var gräset avbränt så nog brinner det djupt inne i högen allt. Ett av konstverken var en kyrka i ståltråd. Bild här
konst på Kvarntorpshögen

Du får vrida lite på huvudet för att se den.

Vi åt lunch på Naturens hus i Örebro. Mycket god och prisvärd mat. Mitt när vi satt där kom Johan Persson (justitieutskottet) in med familj för att äta. Han är såklart också folkpartist!

Naturens hus Örebro  Restaurangen Änderna badar i dammen

Efter lunch fick vi en titt på Lindbacka bruk. Jag kollade särskilt in det nyöppnade hunddagiset. Här ska det bli både butik och träningsrum. Kolla boxarna:
Hunddagis på Lindbacka, Örebro

Medan vi roade oss på resan hade arbetskamraterna stillastående datorer- IT är underbart när det fungerar.

Alltså hade vi en toppendag och vilken tur för våra nerver att vi var borta haveridagen.
Ha en bra kväll

Sommarregn och svalt

Tar det aldrig slut? Regnet gör att livet går på halvfart - visserligen växer gräsmattan men humöret går i botten de här kyliga dagarna.

Idag väntar ????? ja, det vet jag inte än för jobbet ska på utflykt till hemligt mål. Resa i kulturens tecken med promenadskor och regnkläder. Rapport ikväll på bloggen.

Ha en bra dag

Valvinnare

Folkpartiet, Miljöpartiet och Piratpartiet gick framåt i valet jämfört med förra EU-valet. Nu får vi se om det kommer att ha någon effekt när Sverige blir värdland och ordförande under ett år i den europeiska unionen.

I min vallokal (där jag var röstmottagare) röstade 51.6% av de röstberättigade och det är högre än genomsnittet i landet. Det var en intressant och rolig dag. Om du får chansen att vara röstmottagare i något val så TA DEN. Du kommer att få en intressant upplevelse och om du iakttar de röstande har du sysselsättning hela dagen. Där kommer de nervösa förstagångsväljarna, småbarnsföräldrarna som har jämt göra att baxa in barnvagnen, hundpromenadfolket som turas om att gå in och rösta respektive stanna ute och hålla hundarna sällskap, de som röstat många gånger och tror att detta är deras sista val, alla de som arbetar och röstar på en rast, de jäktade väljare som är på väg att resa bort, de som nästan glömt valdagen och kommer i sista minuten - ja du kommer att möta massor av intressanta människor.

Nu får du börja fundera på kommande val: i höst röstar kyrkans folk och nästa år ska vi välja nytt kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och en ny riksdag.

Ha en bra dag

6 juni 2009

Nationaldagsfirande i regn är inte kul. Jag har inte ens hissat flaggan idag - det är inte kul att ta in en vår flagga.
 
Idag har jag fått hjälp med de platta paketen. Kompostlådan visade sig omöjlig att få ihop rätt enligt beskrivningen. Vi var tre personer som inte lyckades få saker i sina rätta hål. Plasten var helt enkelt för stel och hård för hur vi än arbetade så var det inte möjligt. När jag använde våld så gick en hake av och locket är fastklämt på trekvart. Jag misstänker att det varit en manlig konstruktör som åstadkommit denna produkt!  Ingen kvinna hade gjort så att man måste ha superkrafter för att sätta ihop lådan. Det finns så många enkla metoder - varför ska karlar alltid krångla till det. Ursäkta alla kloka och förståndiga män som förstår att kvinnor inte kan lösa problem på samma sätt som män - med muskelkraft. Vi kvinnor kräver intelligenta smarta lösningar som vem som helst kan klara av.

När jag blev tvungen att åka ut ett angeläget ärende fick jag hjälp med förvaringslådan som stod på plats när jag kom hem. Jag blir så glad för alla underbart hjälpsamma människor.

Jag har firat Gustav idag. Mitt ena barnbarn heter Gustav men kallas något annat. Vi firade i all enkelhet med kaffe och glass och ett litet paket. Så snart Dexter upptäckte vart vi var på väg satte oljuden igång. Han har ett sätt att tala om att han är förväntansfull som nästan tar kål på hörseln. Han är så glad för barnbarnen.

Jag har nu också hämtat Tupperwareprodukterna som mina gäster beställt. Lycka, lycka över mina nya bestick. Jag beställer ett set i månaden från och med april så nu har jag två och har beställt två till. Ett för juni och ett för juli då det inte något party.

I tidningarna läste jag nyss att man hittat de första kropparna efter flygplansolyckan. En tragisk bilolycka har också inträffat. Det är så sorgligt men jag tror att det alltid har varit många olyckor men förr hade vi inte tillgång till ständigt uppdaterad information.  Nu får vi veta allt nästan i samma stund som det inträffar. Vi kan följa tragedierna på TV, i radio men framför allt på webben. Jag tror att det tynger våra liv att få så mycket negativt - vi har nog med det vanliga vardagslivets alla besvikelser. Jag vill ha fler positiva nyheter och glada artiklar men ingen verkar intresserad av att skiva dem. 

Tack för kommentarerna till min blogg och KRAM
Gå och rösta i morgon!

Sjöholm

Sjöholm är en fin liten skola i Katrineholm. Den ligger i utkanten av samhället vid utfarten till Vingåker. Med jämna mellanrum är skolan nedlägningshotad men till valen duger den som röstlokal.

Symbolen för gemenskap


Jag har ikväll varit på utbildning i skolan inför söndagens viktiga val. Att vara röstmottagare (tidigare hette det valförättare) är ett fint förtroendeuppdrag som jag delar med många människor över hela Sverige. I vårt distrikt finns ca 1100 röstberättigade och ungefär hälften brukar rösta. Vallokalerna stänger inte förrän kl. 21 så det blir en lång kväll för efter stängningen ska alla röster räknas och skickas in till valnämnden.

Det är svårt att bli klok på vädret just nu. I morse när jag rastade Dexter hade jag vinterkappan och mitt på dagen behövdes regnkappa sedan sommarkappa och nu ikväll känns det som om vinterkappan passar bra igen för det blåser så kallt.

På hemväg från jobbet handlade jag två viktiga saker till huset:
1. en stor förvaringslåda att ställa vid husgaveln
2. en kompostlåda så att vi kan börja vara lite mer miljövänliga.

Nu ska de sättas ihop för som vanligt är det platta paket som gäller.

Min granne klippte gräset framför stora huset med åkgräsklipparmaskinen igår. Det var visserligen nyklippt men fortfarande långt då jag hade lyft upp knivarna för att gräsklipparen inte skulle stanna i det höga gräset. Grannen har lovat att klippa av gräset varje vecka nu i början av sommaren när det växer som mest.
TACK för snälla grannar och hyresgäster.
När X-et flyttade ut var vi överens om att fortsätta dela på en del abonnemang för att minska kostnaderna för oss båda. Idag kröp det fram att han avslutat ett utan att berätta det för mig! Jag uppskattar ärlighet och rättframhet. Tänk så enkelt det hade varit att ringa och säga att jag har ångrat mig- jag vill inte dela med dig längre. Nej, som vanligt kröp det fram först när jag ringde för att höra hur mycket jag skulle sätta in på hans konto. Fy, så fegt.

Men... eftersom jag är tjej så kan jag fixa livet själv. Jag väntar väl och ser när tjänsten avslutas sedan skaffar jag mitt eget abonnemang för fler TV-kanaler. Fast uppehåll över sommaren blir det nog för jag ska resa till Norrland med husvagnen - utan TV och utan el.

Nog med gnällande nu- ikväll ska jag sitta vid TV:n och ta det lugnt. I morgon ska jag sova länge! för på söndag blir det upp i ottan igen.

Ha en skön nationalhelg

                     Svenska flaggan vajar stolt     

Regn och svarta moln

Det blåser kallt och regnar skurar emellanåt. Livet känns trist. Ikväll ska jag gå på sammaträde istället för att titta på slutdebatten inför EU-valet.

Jag vet att vi kommer att få en trevlig kväll i alla fall med fin samvaro och god mat. Kanske vi fattar ett och annat klokt beslut också.

Kommunalrådet i Katrineholm har åter stuckit ut hakan i frågan om antal flyktingar som Katrineholm är villig att ta emot. Undrar om han tror att valen väljs på dessa frågor. Vem är det han friar till? Dessutom hävdar man att de privata hyresvärdarna ska ta emot arbetslösa flyktingar i sina bostäder när det kommunala bostadsbolaget kräver fast arbete/inkomst. Man tar sig för pannan.

Kolla på debatten på TV ikväll. Det kan nog bli intressant i många frågor.

Ha en bra kväll.

Födelsedagsfest

Nu har vi firat Laura. Både Dexter och jag åkte hem glada och mätta efter en supergod smörgåstårta.

Skolorna i Vingåker lever i ovisshet. Nedläggningsbeslut och omorganisation är beslutade men folkilskan är stor bland drabbade föräldrar och barn. Alla som trodde att det bara skulle bli barnen i landsbygdsskolorna som kommer i kläm får nog tänka om. Nu ska personalen från landet komma in i den nya organisationen och då får andra sluta eller flytta på sig. Det är som att spela Fia med knuff. Vem tänker på barn med skolassistenter som fungerat bra i flera år och byggt upp verkligt trygga relationer? Finns det överhuvudtaget ett barnperspektiv i besluten?

Snart är det skolavslutning men först ska vi gå och RÖSTA i EU-valet. Glöm inte att ta ditt medborgerliga ansvar på söndag. Själv ska jag jobba som röstmottagare.

Sov sött tills i morgon

Long time ago

Just det, det har varit ett låååångt upehåll i bloggandet. Jag har helt enkelt haft en förfärlig massa saker att göra.

Gräset har äntligen blivit normallångt. Djungeln är borta, hurra! Min fantastiska hyresgäst hjälpte mig knycka igång gräsklipparen, sedan tog hon över efter en kort stund och körde färdigt. Jag fick bara göra en liten sidogräsmatta som var så rysligt lång att jag fick sätta upp klipparen på den högsta nivån för att inte fastna i mossan.

Jag har varit värdinna på ett Tupperwareparty - jäääättekul- och så har jag försökt sova igen all förlorad sömn.

I söndags morse stod väckarklockan på 05.30 när jag behövde gå upp. Tänkte dock gå direkt till sängen igen efter uträttat ärende men när jag kom upp ringde telefonen. Gissa om jag tyckte att det var skrämmande att någon ringde kl. 05.30 en söndagsmorgon.

Jag slängde ett hastigt öga på väggklockan i samma ögonblick som jag lyfte luren och DÅ såg jag det - klockan var hela 09.30. Min väckarklockas batterier hade helt enkelt tagit slut under natten. Tänk om det hade hänt i måndags morse när jag skulle till jobbet. Hemska tanke. Ibland har jag en otrolig tur.

Dexter har tagit det väldigt lugnt i värmen men när han rusade runt med grannhunden då var det fart. Själv föredrar jag en plats i skuggan.

Idag har jag ätit lunch med min äldste sons fästmö och imorgon ska vi fira hennes födelsedag.

Allt väl så här långt. Räkningarna betalda och lägenheten får en hyresgäst den 15 juni. Visserligen bara för två månader under sommaren när han jobbar på slottet men i alla fall är det skönt att det blir någon mer i huset.

Valet närmar sig och Piratpartiet skördar framgångar inte bara hos de unga utan även hos äldre datanördar som tycker att det är viktigt att slippa bli övervakad om man inte är misstänkt för något brott. Även de traditionella partierna inklusive mitt eget har tagit tag i medborgarrättsfrågorna, olyckligtvis har nog tåget redan gått.

Ha det bra där ute i verkligheten.

RSS 2.0