Skolavslutning

Massor av föräldrar, far- och morföräldrar samlas varje år för att vara med om en av årets höjdpunkter. Barnens skolavslutning. I Vingåker brukar den hållas i Västra Vingåkers kyrka, en stor och gammal landsortskyrka mitt i byn.

Tornet på Vingåkers kyrka  Fullt överallt- även där det inte finns parkering  Sävstaskolans avslutningsklasser- sexorna- sjunger  Kyrkan är inbädad i lummig grönska och syns nästan inte från gatan men den har ett högt torn som syns vida omkring över den stora slätten. Parkeringarna blev fort fullbelagda men av gammal tradition parkerar alla just den här dagen på kommunens gräsmattor runt omkring kyrkan.
Avslutningsklasserna fick avsluta hela programmet. Varje klass hade då framfört olika sånger och en del elever hade sjungit  grupp eller solo. Det blev som vanligt en riktigt fin avslutning.
Rektorns tal hördes inte mycket eftersom han inte väntade tills det var tyst men desto mer hördes kyrkoherde Mattias Algotsson. Som vanligt var hans "tal" så livfullt framställt att ingen kommer att glömma det. När han spelade lillebror med babymössa och napp skrattades det åtskilligt i bänkarna. Vingåker har fått en kyrkoherde att vara stolt över. Det var verkligen på tiden.

Ska skolavslutningarna verkligen vara i kyrkan? Debatten böljar fram och tillbaka. Med den utformning avslutningarna har i Vingåkers kyrka kan väl ingen tycka att det är fel - man måste kunna delta i samhällets alla arrangemang oavsett om man gillar dem eller inte.

Ha ett riktigt skönt somarlov alla skollediga ungdomar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0